Wat is een Maple Leaf

De zilveren Maple Leaf is een beleggingsmunt die uit zilver geslagen is door de Canadian Mint. Maar waarom heeft de Canadian Mint besloten om een beleggingsmunt te gaan slaan en waarom heet deze munt de Maple Leaf? Waarom de Maple Leaf nu juist deze naam draagt en wat een Maple Leaf is kunt u op deze pagina vinden.

Als u tot de groep mensen behoord die tot nu toe niet bekend is met het beleggen in edelmetalen dan denkt u wellicht; wat is een Maple Leaf? De Maple Leaf uitleg die u hier kunt vinden zal u eerst meenemen naar het ontstaan van de nationale vlag van Canada. U kent hem vast wel drie verticale strepen, rood wit en rood met een kastanje blad in het midden. Sinds de laat negentiende eeuw gebruikte Canada een rode vlag met een kleine Engelse vlag en een wapen er in. Dit komt omdat Canada deel uit maakt van het Britse Gemenebest, het moest echter tot 1945 duren voordat deze vlag officieel erkend werd. In 1964 heeft de toenmalige premier van Canada de opdracht uitgevaardigd om een nieuwe vlag te ontwerpen met de huidige tweekleurige vlag als uitkomst. Het kastanje blad, in het Engels een Maple Leaf, staat symbool voor Canada sinds op 15 februari 1965 de vlag officieel aangenomen werd. Canada is trots op haar vlag en op de daarop afgebeelde Maple Leaf en daarom wordt jaarlijks op 15 februari vlag dag gevierd.

In 1979 was de Zuid Afrikaanse Krugerrand de enige echte beleggingsmunt, door de internationale boycot van het apartheidsregime in Zuid Afrika was deze echter niet overal beschikbaar. Voor de Royal Canadian Mint was dit de aanleiding om zelf een beleggingsmunt in de vorm van een gouden en een zilveren Maple Leaf te gaan slaan. Bijkomend voordeel was dat het slaan van deze munten ook een ondersteuning van de binnenlandse delfstoffen industrie betekende. De Maple Leaf uitleg gaat dus over beleggingsmunten die de eerste drie jaar uitsluitend uit goud werden geslagen. De munten van 1 Troy Ounce hadden een puurheid van 99.9% en 24 karaat goud. Vanaf november 1982 is het programma uitgebreid met munten van een kwart en een tiende Troy Ounce en is de puurheid van de munten vooruit gegaan naar 99.99% puur goud. In de jaren er na is het programma van gouden munten gestaag uitgebreid met andere kleinere munten en vanaf 1988 is de Canadian Mint de Platina Maple Leaf en de zilveren Maple Leaf gaan slaan. De Platina Maple Leaf wordt in verschillende gewichten geslagen en heeft een puurheid van 99.95% terwijl de zilveren Maple Leaf uitsluitend in de uitvoering van 1 Troy Ounce en met een puurheid van 99.99% geslagen wordt. Gedurende een jaar of 4 is er ook een Palladium Maple Leaf geslagen die een puurheid van 99.95% had maar dit programma is stopgezet.

Wat is een Maple Leaf zonder een mooie afbeelding er op die u ook op andere beleggingsmunten tegen komt. Op de ene kant staat natuurlijk een Maple Leaf afgebeeld met daarbij het gewicht, de puurheid en het jaartal dat de munt geslagen is. Op de andere zijde staat vrijwel altijd een afbeelding van koningin Elizabeth van Engeland. Dit komt zoals u weet omdat Canada deel uit maakt van het Britse gemenebest en zij ook de koningin van Canada is. Er zijn ook een aantal speciale uitgaven geweest van de Maple Leaf, denkt u hierbij aan munten voor de Olympische spelen en aan jubileum munten. Het antwoord op de vraag wat is een Maple Leaf munt is dus een beleggingsmunt, er zijn echter ook vele verzamelaars die de Maple Leaf vanaf het begin spaarden. Vooral de speciale uitgaven worden door verzamelaars opgekocht en die zult u niet aantreffen op de beleggingsmarktvoro van een maple leaf kopen. Onder deze speciale uitgaven kunt u ook gekleurde munten aantreffen en Maple Leaf munten die voorzien zijn van een hologram. Dit zijn echter allemaal gouden munten en de zilveren Maple Leaf is er uitsluitend in de 1 Troy Ounce uitvoering.

U weet nu dus wat een Maple Leaf is en u hebt een idee wat voor uitvoeringen er zijn. De Maple Leaf uitleg houdt hier echter nog niet op en wij raden u dan ook aan om verder te lezen op deze website. Voor het antwoord op de vraag, Wat is een Maple Leaf, is nu eenmaal meer informatie nodig dan wij op één pagina kunnen geven.