Gouden Munt Kopen

Een gouden munt kopen wordt door veel beleggers als een goed belegging gezien. Dit komt natuurlijk omdat het een belegging in puur goud is die, zoals u weet, veel winst op kan leveren als de prijs van goud zich zo ontwikkeld als het de laatste jaren heeft gedaan. Dit laatste is natuurlijk afwachten maar het is wel waar het bij het beleggen allemaal om gaat.

De aanschaf van gouden munten kan op meerdere manieren gebeuren, u kunt een gouden Maple Leaf kopen waarmee u een munt in handen zult krijgen die geslagen is van 24 karaat 99,99 procent puur goud. Op het moment dat de Canadian Mint besloot om de Maple Leaf te gaan slaan was de enige gouden beleggingsmunt de Zuid Afrikaanse Krugerrand. Het door middel van de Krugerrand munt goud kopen was voor veel beleggers een aantrekkelijk idee. Toch waren deze munten niet vrijelijk beschikbaar omdat het apartheidsregime in Zuid Afrika door een economische boycot buitengesloten werd. De Canadian Mint wilde aan de vraag voldoen en tegelijkertijd de Canadese goud industrie ondersteunen. De mogelijkheid tot een gouden munt kopen in de vorm van de Maple Leaf bleek een groot succes en na een aantal jaren volgden landen als Amerika en Australië met hun eigen gouden beleggingsmunten. Waar de Krugerrand in tegenstelling tot de Maple Leaf gemaakt was van legering van goud, zilver en koper, was de Maple Leaf geslagen van puur goud. De American Gold Eagle was vervolgens weer van een legering geslagen terwijl de Australische Gold Nugget de mogelijkheid van puur goud kopen mogelijk maakte.

De bovenstaande munten waren jarenlang de bekendste manier van het beleggen in gouden munten. Er heel weinig mogelijkheden om te om een Europese gouden munt kopen te kunnen. Er was wel de mogelijkheid om een gouden tientje aan te schaffen maar de mogelijkheden hiervoor waren beperkt. Dit komt enerzijds omdat er nu eenmaal niet zo heel veel gouden tientjes beschikbaar zijn, deze Nederlandse munt wordt immers al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw niet meer gemaakt, anderzijds was het goudgehalte in deze munt niet bijzonder stabiel. Een dergelijk gouden muntje kopen was daarom onder beleggers dan ook niet bijzonder populair. Er zijn door de jaren heen door veel landen gouden munten geslagen en die bleken niet allemaal even populair. Dit had voornamelijk te maken met de beschikbaarheid en daarbij speelde het ook een rol dat de munten naar de beleggers toe moesten worden gebracht, een gouden munt kopen waarvoor het goud geëxporteerd moest worden bleek daarbij vaak het probleem. In Europa werd door de Oostenrijkse Mint de Vienna Philharmonic munt geslagen en dat bleek wel een succes te zijn. Bij het goud kopen munten van de Vienna Philharmonic aanschaffen was voor een aantal jaar tijdens de negentiger jaren zelfs de populairste manier van het beleggen in gouden munten. De meest recente aanwinst op de markt voor gouden beleggingsmunten is de American Buffalo die van puur goud geslagen is en daarmee een directe concurrent is voor mensen die ander de gouden Maple Leaf kopen.

Er is dus veel te doen op de markt voor gouden beleggingsmunten en de keuze is er reuze. Vaak hangt het voor beleggers vaak af van hun persoonlijke smaak voor welke munt zij zullen kiezen. In ieder geval is het gouden munt kopen een goede manier om door middel van het investeren van een relatief klein bedrag toch mooie beleggingsresultaten te behalen. Zelfs bij de recordprijzen van 2011 lag de prijs die u moest betalen als u door middel van een munt goud kopen wilde op zo’n dertien en een half honderd en dat was voor veel mensen een overzienbaar bedrag. Uiteraard moet u wel beseffen dat u gaat beleggen, u hebt dus geen enkele garantie dat u ook daadwerkelijk winst zult gaan maken. De enige garantie op winst die u met een gouden muntje kopen hebt is uw eigen gezonde verstand. U zult dus zeker geen aankopen moeten doen op het moment dat de prijs erg hoog is of naar beneden aan het gaan is. Ook moet u weten dat u door middel van goud kopen meestal geen winsten op de korte termijn zal behalen, u moet er dus vanuit gaan dat uw geld langere tijd en mogelijk zelfs jaren vast zal staan. Toch zal de prijs van goud altijd flink blijven fluctueren dus winsten op de kortere termijn zijn wel degelijk mogelijk. Bij het goud kopen munten uitzoeken zal daarnaast betekenen dat u een hele mooie vorm van beleggen kiest die naast winstgevend ook erg mooi om te zien is.