Beleggen in Zilver

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat u voldoende hebt aan het bezitten van een collectie mooie zilveren munten. In dat geval bent u vast niet van plan om te gaan zilver beleggen en is deze pagina niet van toepassing voor u. Als u wel tot de groeiende groep van zilver beleggers behoort of er aan denkt om te beginnen dan moet u vooral verder lezen.
Beleggen in zilver doet u alleen als u zich tot doel stelt om winst uit uw beleggingen te halen, als winst niet uw oogmerk is dan zou u zich wellicht geen belegger moeten noemen maar een verzamelaar. In het kort gezegd maakt u winst uit beleggingen door bijvoorbeeld zilver te kopen voor een bepaalde prijs en dit op een later tijdstip te verkopen voor een hogere prijs. Het verschil tussen de aankoop prijs en de verkoop prijs is uw winst en deze moet natuurlijk groot genoeg zijn om uw kosten te dekken. Dit is een algemeen geldende regel als het over beleggingen gaat en voor het beleggen in zilver is dat niet anders.

Het grootste voordeel van in zilver beleggen of een Maple Leaf kopen is dat u met een minder kapitaal toch een mooie voorraad goud op kunt bouwen. Het kapitaal dat u op deze manier omzet in goud zal vervolgens har waarde behouden en zal vrijwel ongevoelig zijn voor de inflatie. U kunt dit eenvoudig bekijken door het verloop van de zilverprijs door de jaren heen te bekijken, de gestage groei van de goudprijs zorgt er voor dat de inflatie altijd goedgemaakt wordt en investeren in zilver vervolgens winst oplevert. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen te bespeuren, waar de prijs van edelmetalen over het algemeen omhoog gaat als andere beleggingsproducten minder opleveren of als er ergens een crisis is in de wereld, zal deze prijs weer naar beneden gaan als de omstandigheden die voor de stijging zorgden weer opgeheven zijn. Deze daling gaat echter nooit zo ver door dat het prijspijl van voor de stijging binnen bereik komt, edelmetalen houden altijd een groot deel van de gewonnen waarde vast en zullen ook altijd weer gaan stijgen. Dit is ook de reden dat beleggen in zilver geen korte termijn belegging is. Beleggers weten dit en gaan dan ook vaak alleen op de langere termijn investeren in zilver omdat dit de beste resultaten oplevert.

Het beleggen in zilver is zeer wel mogelijk als u over voldoende kennis beschikt van de wereld van het beleggen. Eigenlijk is vooral goud het metaal bij uitstek om als beleggingsmetaal gebruikt te worden, toch kunt u ook mooie resultaten boeken met zilver. Waar u onderscheid in moet maken als u in zilver beleggen wilt is het investeren in munten of in baren zilver. Dit is vooral belangrijk voor particuliere beleggers want over de aankoop van baren zilver dient u BTW te betalen. Bedrijven kunnen deze BTW nog wel terug krijgen maar particuliere zilver beleggers zijn op deze manier 19% duurder uit. De koers zal op dat moment eerst 19% moeten stijgen alvorens u de inflatie terug kunt verdienen of zelfs winst kunt maken. Zilveren munten zijn voor particulieren de verstandigste manier van in zilver beleggen, over de aankoop van bepaalde zilveren munten betaald u namelijk geen BTW. U kunt dus zeggen dat ten opzichte van zilverbaren dit uw eerste 19% winst is. Bij goud ligt dit uiteraard anders, over gouden beleggingsproducten betaal u helemaal geen BTW en dat maakt goud ook een stuk eenvoudiger om in te beleggen. Laat u zich echter niet afschrikken, er zijn voldoende mogelijkheden om in zilver te beleggen en hele mooie resultaten te boeken.

Als u er over nadenkt om te gaan investeren in zilver dan zult u zich ter degen voor moeten bereiden. Zilver voor beleggingsdoeleinden is namelijk niet overal verkrijgbaar en u zult daarom op zoek moeten naar een geschikte handelaar. Beleggen in zilver betekend ook dat u goed moet kijken of u eventuele BTW moet betalen of deze terug kunt krijgen, dit zal voor u ook al snel de keuze voor de manier van beleggen bepalen. Als u dit allemaal op rijtje hebt dan hoeft u eigenlijk alleen nog maar te wachten totdat de prijs van zilver op een voor u aanvaardbaar laag pijl terechtkomt en dan kunt u uw eerste zilveren beleggingen aankopen.