Beleggen in Gouden Munten

Het beleggen in gouden munten is voor veel beleggers een zeer bewuste keuze. Beleggers maken deze keuze omdat zij graag een mooie collectie munten aanleggen of omdat ze de munten eenvoudiger te behandelen vinden als het op verkoop aan komt. Toch zitten er ook zekere risico’s aan verbonden waar niet iedereen van op de hoogte is.

De risico van het beleggen in goud door middel van Maple Leaf kopen of ander soorten gouden munten, is dat u dit bij erkende handelaren zult moeten doen. Er zijn helaas lieden die het niet zo nauw nemen met de kwaliteit van hun koopwaar en u verguld lood te koop aanbieden. U zult dus zelf ook de nodige kennis van de koopwaar plus goed apparatuur moeten hebben als u besluit om uw aankoop niet bij een erkende handelaar te doen. Dit wil overigens niet zeggen dat het beleggen in gouden munten niet vertrouwd is. Niet voor niets zeggen wij dat u bij een betrouwbare handelaar moet zijn voor de aankoop van gouden munten. Gouden munten als belegging zal net zo winstgevend zijn als het in goud beleggin op andere manieren zoals goudbaren. Wij zullen u wat betreft de winstgevendheid achter niet aanraden om te beleggen in goudspaarplannen omdat de kosten die u daar in rekening gebracht worden, een belangrijk deel van de winst opsouperen.

Een belegging in munten van goud zal wel degelijk een belegging zijn die u veel winst op kan leveren. Dit komt omdat u een ounce puur goud aankoopt die doordat er een levendige handel in goud plaats vindt, veelal in waarde zal toenemen. Deze ounce goud zal echter niet altijd als puur goud te vinden zijn omdat sommige munten niet van puur goud geslagen zijn maar van een legering van goud, zilver en koper. Dit wordt gedaan om de munt harder te maken en dat is nodig omdat de munt wordt geslagen als circulatiemunt en puur goud te snel zal slijten. Het doel van deze munten is dan ook niet het beleggen in gouden munten is maar puur als betaalmiddel. U kunt dit goed zien als u de Krugerrand gouden munten kopen wilt die een iets oranje kleur hebben, deze waren aanvankelijk als circulatie munt geslagen maar vrijwel niemand gebruikte de Krugerrand als zodanig. Een soortgelijke legering is gebruikt om de American Gold Eagle te slaan al is in dit geval deze munt van goud als belegging bedoeld en niet als circulatie munt. Belangrijk is dat u met deze munten wel degelijk 1 ounce goud aanschaft maar dat de munt door de legering slechts 22 karaat puur is, het totaal gewicht is hierdoor natuurlijk wel hoger.
Van beleggers horen wij weleens dat de munten zeer snel beschadigen als ze van puur 24 karaat goud gemaakt zijn. Hier is echter weinig aan te doen omdat goud van nature een zacht materiaal is, daarom worden sommige exemplaren bij het gouden munten kopen dan ook in een afzonderlijk plastic hoesje geleverd. U zult dit bijvoorbeeld zien bij de Australian Nugget waarmee ook puur goud aangeschaft zal worden. Het grote voordeel van het feit dat het gaat over beleggen in gouden munten is dat de munten snel op echtheid te controleren zijn en altijd hun waarde aan goud op zullen brengen. Dit geld ook voor het een belegging is munten die niet van puur goud gemaakt zijn maar van een legering van goud en andere metalen. Deze munten bevatten nog steeds 1 ounce goud en dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Het feit dat gouden munten als belegging niet door iedereen gekozen wordt heeft te maken met het feit dat het helemaal niet belangrijk is hoe een hoeveelheid goud er uit ziet. Ook speelt het feit dat er over het algemeen alleen maar gewichten van 1 ounce beschikbaar zijn een rol. Als u als belegger grotere gewichten wilt beleggen zult u meer munten aan moeten schaffen terwijl u ook voor grotere goudbaren zou kunnen kiezen. Het beleggen in gouden munten kent wat betreft hoeveelheden dus een aantal beperkingen waar u rekening mee moet houden. Daar komt nog bij dat een belegging in munten vaak ook iets duurder uit zal vallen, dit komt omdat munten zoals de Maple Leaf vs goudbaren iets duurder zullen zijn. In ieder geval zal het beleggen in goud u een belegging opleveren die zeer winstgevend kan zijn. Natuurlijk bent u hierbij afhankelijk van de ontwikkeling van de koers van goud maar het verleden laat zien dat het ook in de toekomst goed mogelijk is om een mooie winst te behalen.